Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Truman Show - O κόσμος μας είναι ένα ελεγχόμενο κλουβί

Truman Show - Μια ταινία ωδή για κάθε γεωκεντρικό κρατούμενο της Επίπεδης Γαίας.











Η ταινία αφορά τον Truman ο οποίος ζει μια απόλυτα ασφαλή και φυσιολογική ζωή σε ένα μικρό νησί. Είναι ο πρωταγωνιστής σε ένα τηλεοπτικό show από τη μέρα της γέννησης του αλλά ο ίδιος δε το γνωρίζει.










το στούντιο του Truman Show. Ένας τέραστιος θόλος.
Το show γυρίζεται σε ένα τεράστιο νησί που περικλείεται από θάλασσα με ένα τεχνητό θόλο από πάνω που μπορεί να προσομοιώσει τέλεια τα καιρικά φαινόμενα, τον γαλάζιο ουρανό, τον ήλιο το φεγγάρι, τη βροχή, τον αέρα, τη ζέστη και το κρύο.











Το πρώτο περίεργο που αντιλαμβάνεται είναι κάτι που πέφτει από τον ουρανό. Ένα ..φωτιστικό στο τεράστιο στούντιο που ζει.
Αντίστοιχα τέτοια -αναπάντεχα- μη ελεγχόμενα συμβάντα συμβαίνουν και στην Επίπεδη Γη μας. Έχουν κάποια χρόνια που πέφτουν μικροί δορυφόροι. Τις περισσότερες φορές με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων συγκεντρωμένο στις μεγαλουπόλεις οι δορυφόροι τους περισυλλέγονται μυστικά χωρίς να το αντιληφθεί κάποιος. Για όταν το αντιλαμβάνεται ο αδαής πληθυσμός ... φυσικά πάντα υπάρχει μια βολική εξήγηση για να κατευνάσει και να ηρεμήσει τα προβ... πλήθη.




Και τώρα αρχίζουν τα πολύ πολύ περίεργα. Πάνω στο φωτιστικό που έπεσε από τον ουρανό υπάρχει η επιγραφή "Sirius Canis Major"











Αναφέρεται στον Σείριο, το πιο λαμπρό αστέρι στον αστερισμό του Κυνός που φωτίζει τον ουρανό μας και κατά το Νάσα Ευαγγέλιο υπολογίζεται στα 8.5 έτη φωτός μακριά. Ίσως όμως κατά την επίπεδη Γη να είναι μερικές χιλιάδες μίλια απλά... Η αντιπαραβολή του φωτιστικού με τον Σείριο δίνει ένα hint από τον παραγωγό και για τον δικό μας... θόλο;
















Μικρός ο Truman ακούγοντας όλες αυτές τις συναρπαστικές ιστορίες για τον Μαγγελάνο τον εξερευνητή, ήθελε κι αυτός να γίνει εξερευνητής. Η δασκάλα, όμως πετάχτηκε και του έκοψε τα φτερά "Δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλύψεις, τα έχουν ήδη βρει όλα", δείχνοντας για μια στιγμή τον χάρτη της σφαιρικής Γης πριν τον ξανακρύψει βιαστικά.




Γενικά σε όλη του τη ζωή όλοι του λένε ότι δεν υπάρχει καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος από αυτό το μικρό μέρος στο οποίο ζει. Όλοι τον αποθαρρύνουν από το να ταξιδέψει και να γνωρίσει τον κόσμο.



Όμως μετά από τα διάφορα περίεργα που αρχίζει και παρατηρεί αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να ξεφύγει.




Έτσι αποφασίζει να φύγει από την πόλη και να ταξιδέψει. Μπαίνει στο τουριστικό γραφείο, το οποίο είναι διακοσμημένο με αφίσες που θα αποθάρρυναν παρά ενθάρρυναν κάποιον να ταξιδέψει. Η υπάλληλος δεν βρίσκει "κανένα" διαθέσιμο εισιτήριο για τα νησιά Φίτζι για τον επόμενο μήνα.







Και τότε αποφασίζει να φύγει με ιδία μέσα. Με το αυτοκίνητο και τη γυναίκα του η οποία ήδη προσπαθούσε μέρες να τον νουθετήσει ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν γιατί είναι πολύ πολύ ακριβά και δε γίνεται να χαλάσουν τις οικονομίες τους, ούτε και να ξεφύγουν των οικονομικών τους υποχρεώσεων που είναι ..η υποθήκη για το σπίτι.

(σ.σ. Η σύγχρονη αλυσίδα μας, η σύγχρονη εγγύηση σκλαβιάς μας είναι ένα χρέος, ένα δάνειο για ένα σπίτι, για τη δική μας εγγυημένη φυλακή και εγγύηση συμβατικής λειτουργίας κατά το πρότυπο γεννήσου,ζήσε σαν καλό γρανάζι του συστήματος, πέθανε να έρθουν οι επόμενοι χωρίς να πολυταξιδέψεις, χωρίς να πολυαναρωτηθείς τι υπάρχει παραπέρα και φυσικά χωρίς να καταλάβεις και το νόημα της ζωής). 





O Truman θέλει να φύγει από την πόλη, έτσι ... παίρνει το αυτοκίνητο και ξεκινά. Ως δια μαγείας όμως ..πιάνει κίνηση και έτσι του κόβεται η φόρα.








Παίρνει τον έλεγχο όμως κάνοντας ... απρόσμενα πράγματα, πέρα από τη ρουτίνα του, πράγματα που δε θα μπορούσε να προβλέψει κάποιος. Έτσι με ελιγμούς καταφέρνει να φτάσει στην άκρη της πόλης σε μια γέφυρα.



Εκεί η γυναίκα του, του θυμίζει τη φοβία του ότι δε μπορεί να οδηγήσει πάνω από το νερό. Αλλά πάλι βρίσκει τρόπο να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό. Παίρνει το χέρι της και το βάζει στο τιμόνι πατώντας τέρμα γκάζι για να ξεπεράσει κι αυτό το εμπόδιο.







Οι χειριστές του show κάνουν τα απίθανα δυνατά για να τον σταματήσουν. Στο ράδιο ακούγεται προειδοποίηση για πιθανότητα ξεσπάσματος μεγάλης πυρκαγιάς  αλλά και πάλι δεν είναι αρκετή η φωτιά για να τον σταματήσει. Περνά μέσα από τη φωτιά και συνεχίζει...







Και τότε το απίθανο συμβαίνει...

Διαρροή ραδιενέργειας στον παρακείμενο πυρηνικό σταθμό η οποία κάνει θανάσιμη την κάθε διέλευση. Ο Truman συλλαμβάνεται, για το ΔΙΚΟ του καλό φυσικά και η αστυνομία τον επιστρέφει στο σπίτι του. Όμως κι εκεί ξαφνιάζεται όταν ένας άγνωστος αστυνομικός τον προσφωνεί με το όνομα του σαν να είναι κάποιος γνωστός.







Τη λύση τη δίνει μόνος του ο Truman. Παρόλες τις κάμερες που έχουν τοποθετήσει ΠΑΝΤΟΥ, περίπου 5000 κάμερες σε κουμπιά, λουλούδια, αυτοκίνητα, δωμάτια, υπάρχει ένα σημείο που δεν μπορεί να μπει κάμερα.  Κι αυτό είναι το μυαλό του.

Εκεί λοιπόν βρίσκει σχεδιάζει και υλοποιεί τη λύση για να δραπετεύσει από το σύστημα όταν αντιλαμβάνεται ότι όλα γύρω του είναι ψεύτικα.

To Show σταματά την εκπομπή του καθώς ο Truman έχει κάνει ότι πιο τρελό θα μπορούσε να κάνει ποτέ, να αψηφήσει τον φόβο του για τη θάλασσα (για να τον κάνουν να μη θέλει να μπαίνει στο νερό, αναγκάστηκαν και σκηνοθέτησαν τον πνιγμό του πατέρα του όταν ήταν παιδί) και να ανοίξει πανιά προς το άγνωστο...


Όταν τον ανακαλύπτουν από τη παραγωγή ότι βρίσκεται στην θάλασσα σε ένα μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος προσπαθώντας να διαφύγει, κάνουν ότι μπορούν για να τον σταματήσουν με χρήση καιρικών φαινομένων (αέρα, κύμα, βροχή) ώστε να τον κάνουν να φοβηθεί και να επιστρέψει.
Το σκάφος σχεδόν ανατρέπεται από τη θύελλα που ξεσπά και ο Truman κοντεύει να πνιγεί.







Κάτι που συνέβει στη πραγματική ζωή (δες την ιστορία του Berserk - του ιστιοπλοϊκού που επιχείρησε να φτάσει στο Νότιο Πόλο χωρίς άδεια)








Με τη θύελλα να κοπάζει ο Truman ... φτάνει στην άκρη με το μικρό του πλοιάριο και ανακαλύπτει το σύνορο του κόσμου του πέφτοντας πάνω σε ένα βαμμένο τοίχο ως ορίζοντα.











Έτσι αντίστοιχα και σε εμάς το γνωστό μας σύνορο μπορείς να το φτάσεις μέσω θαλάσσης μόνο και είναι η ...Ανταρκτική, το παγωμένο τείχος στην άκρη του κόσμου μας













Το πιο σημαντικό μήνυμα της ταινίας είναι αυτό που ο ίδιος ο σκηνοθέτης που χειρίζεται το Show λέει ως απάντηση σε έναν δημοσιογράφο στην ερώτηση "Γιατί πιστεύετε ότι ο Truman δεν έχει κατανοήσει το μέρος το οποίο ζει";

Κι εκείνος απαντά:

Δεχόμαστε τον κόσμο μας όπως αυτός μας παρουσιάζεται

"We accept the reality of the world with which we are presented to"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments system