Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η εκπληκτική συνέντευξη του Admiral Richard E. Byrd, ένας από τους πρωτοπόρους εξερευνητές της Ανταρτικής


Σχεδόν 100 χρόνια νωρίτερα ο Ναύχαρχος Richard E. Byrd ηγήθηκε 2 εκστρατείες εξερεύνησης στην Ανταρκτική αλλά και μιας μεγάλης επιχείρησης με όνομα  Operation Highjump.












Γυρνώντας από τη πρώτη του εκστρατεία που διήρκεσε από το 1928 ως το 1930, ενέπνευσε τον Λαβκραφτ να γράψει τα Βουνά της Τρέλας καθώς οι πληροφορίες για αυτή τη μακρινή παγωμένη γη στα νότια του πλανήτη ταίριαζαν απόλυτα στη μυθολογία Κθούλου που ανέπτυσσε συγγραφικά.



Λίγα χρόνια αργότερα ο Ναύχαρχος Byrd πήγε σε μια εξερευνητική αποστολή το 1934 αλλά έμεινε 5 μήνες μόνο και αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω προβλημάτων υγείας που προέκυψαν.


Ήταν λίγα χρόνια αργότερα όμως που ο  Ναύαρχος Byrd ηγήθηκε μιας  μεγάλης στρατιωτικής εκστρατείας με όνομα Operation Highjump που αποτελεί βούτυρο στο ψωμία για τους απανταχού συνομωσιολόγους καθώς ο σκοπός δε μπορεί να χαρακτηριστεί ειρηνευτικός καθώς κατέβηκε με 13 πλοία αλλά και αεροπλανοφόρο και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εξαιτίας μεγάλων απωλειών.
Άλλοι χαρακτήρισαν ατυχήματα τις απώλειες αλλά δεν έλειψαν και οι φωνές που υποστήριξαν τις αερομαχίες με άγνωστα ιπτάμενα αεροσκάφη που αποδεκάτιζαν τα αεροπλάνα.

Ακόμη και η ύπαρξη στρατιωτικής Βάσης των Ναζί και η εκστρατεία έναντι σε αυτήν είναι ένα από τα σενάρια.

Τα βιβλία που έγραψε, τα άρθρα αλλά και οι συνεντεύξεις όπως αυτή που ακολουθεί δείχνουν ότι κάτι σημαντικό κρύβονταν εκεί στην Ανταρκτική. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ότι υπάρχει μια ολόκληρη ανεξερεύνητη Ήπειρος εκεί κάτω και ότι πλέον μπορούμε να περιμένουμε τον πόλεμο να έρχεται απο άγνωστα και ασφαλή σύνορα, όπως νομίζαμε λέγοντας για τον Βόρειο Πόλο αλλά και την Ανταρκτική.


Η συνέχεια γνωστή. Λίγο καιρό μετά την εκστρατεία operation High Jump ο Ναύαρχος πεθαίνει ενώ 1η Δεκεμβρίου του 59' υπογράφεται και η συνθήκη της Ανταρτικής. (Περισσότερα εδώ : https://en.m.wikipedia.org/wiki/Antarctic_Treaty_System)

Σημαντικό είναι και το πως ορίζεται η Ανταρκτική* στο ομώνυμο λίμα της Wikipedia το οποίο δε γράφει για τον κάτω πόλο του πλανήτη αλλά για όλη τη γη και τον πάγο νότια του 60ου παραλλήλου. (Στην επίπεδη γη δηλαδή Ανταρκτική ορίζεται οτιδήποτε περιτρυγυρίζει τον 60ο παράλληλο...)



*Antarctica is defined as all of the land and ice shelves south of 60°S latitude.



Όμως... θα ήταν κενό το άρθρο αν δεν είχε λίγο από την ίδια τη μαρτυρία του Ναυάρχου Byrd για το τι υπάρχει εκεί κάτω. Η εκεί ...γύρω μας καλύτερα!




https://www.youtube.com/watch?v=czW0iRJuH1A






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Comments system